Joulusuklaat valmistuvat yhä vastuullisemmasta suklaasta 0

S-ryhmän joulusuklaiden vastuullisuus

  • Yli 90 % S-ryhmän joulusuklaiden volyymistä on varmistettu kaakaon osalta UTZ ja Fairtrade Cocoa Program -serfitikaateilla tai tavarantoimittajien omilla vastuullisuusohjelmilla.
  • Sertifioitujen kaakaotuotteiden osuus on kasvanut 25 prosenttiyksikköä vuodesta 2016 ja on nyt 29 %

Joulusuklaita voi herkutella hyvillä mielin, koska niiden valmistuksessa panostetaan maun lisäksi vastuullisuuteen. Joissakin tuotteissa vastuullisuus näkyy pakkauksen kyljessä olevasta sertifikaattimerkistä, joissakin tuotteissa taustalla on valmistajien omat vastuullisuusohjelmat. Alla S-ryhmän kolme suurta joulusuklaatuotteiden tavarantoimittajaa kertoo vastuullisuustyöstään.

Fazer

Fazerin tuotekirjoon kuuluvat muun muassa Julia-konvehdit, Present konvehtirasia ja Geisha suklaakonvehdit.

”Kaikki Fazerin käyttämä kaakao on vastuullisesti tuotettua eli sertifioitua tai peräisin vastuullisuusohjelmien viljelijöiltä. Tämä koskee kaikkia suklaatuotteitamme, myös joulusuklaita.

Käytämme pääosin sertifioitua kaakaota. Käytössämme olevat sertifioinnit ovat UTZ, Rainforest Alliance ja Fairtrade Cocoa Programme. Tämän lisäksi suklaamme sisältää kaakaota suoriin vastuullisuusohjelmiimme kuuluvilta viljelijöitä Nigeriasta ja Ecuadorista. Ohjelmien kautta tulevan kaakaon voimme jäljittää tilalle asti ja viljelijäohjelmia valvotaan kolmannen osapuolen auditoinnein.

Vastuullisuustyön keskipisteessä täytyy olla viljelijä. Arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia maailman kaakaonviljelijöistä on sertifiointijärjestelmien ulkopuolella. Haluamme kehittää viljelyä ja tuemmekin suoraan yli 6 000 viljelijää Nigeriassa ja Ecuadorissa.

Kaakaonviljelijöille ohjelmaan kuulumisen hyödyt ovat muun muassa viljelymenetelmien kehitys ja ammattitaidon kasvattaminen, turvalliset työtavat sekä sadon määrä ja laadun parantuminen.

Viljelijäyhteisöille hyötyjä ovat esimerkiksi lapsityövoiman ehkäiseminen ja koulutuksen tukeminen. Viljelijöiden tulee noudattaa vastuullisuuteen liittyviä sosiaalisia tai ympäristöllisiä vaatimuksia.

Tuotteissamme ei ole sertifiointimerkintää, koska emme ole halunneet valita yhtä järjestelmää yli muiden. Suurin osa kaakaostamme on sertifioitua – samanaikaisesti näemme suorat ohjelmat tärkeänä keinona edistää kestävää kehitystä niiden viljelijöiden kanssa, jotka eivät ole sertifiointijärjestelmien parissa.”

***

Orkla

Orklan tuotteita ovat muun muassa Enkelikonvehdit, Juhlapöydän konvehteja ja liköörikonvehdit.

”Kaakaon sertifikaatin valinta perustuu Orklassa tehtyyn laajaan vertailuun, jossa UTZ-sertifiointi valikoitui parhaimmaksi. Tällä hetkellä lähes kaikki Orklan valmistama joulusuklaa on UTZ-sertifioitua.

Valitessaan raaka-ainetoimittajia Orkla ottaa aina huomioon työolosuhteet, työntekijöiden oikeudet ja ympäristökysymykset. 70 prosenttia maailman kaakaosta on peräisin Länsi-Afrikasta, jossa kaakaota viljellään yli miljoonalla pienellä viljelyksellä. Maissa on myös hyvin kehittymätön infrastruktuuri.

Näin ollen laaja kansainvälinen yhteistyö ja sen kautta paikallinen vaikuttaminen tuovat parhaita tuloksia. Olemme mukana lisäämässä ruohonjuuritason osaamista ja tietoa mm. Winrock International -järjestön projektien kautta.

Pandan pidetyin suklaarasia on Juhlapöydän Konvehteja, jota on valmistettu jo 50 vuoden ajan. Nykyisen rasian yhdeksästä konvehtimausta peräti neljä ovat olleet mukana koko puolikkaan vuosisadan.

Juhlapöydän Konvehteja -rasian suklaat on valmistettu UTZ-sertifioidusta kaakaosta ja koko sortimentti on gluteeniton. Nämä tiedot merkitään nykyään myös konvehtirasiaan. Konvehtirasioiden kartonki on peräisin Äänekoskelta, ja raaka-aineista merkittävä osa eli maitojauhe ja sokeri ovat kotimaisia.”

***

Mondelez

Mondelezin tuotteisiin kuuluvat muun muassa Aladdin-suklaat ja Symphonietta. 

”Ilman kaakaota ei ole suklaata ja ilman seuraavaa kaakaontuottajasukupolvea ei ole enää kaakaota.

Yhtenä maailman suurimpana suklaayrityksenä Mondelez haluaa varmistaa vastuullisen suklaan saatavuuden myös tulevaisuudessa. Cocoa Life on oma pitkän tähtäimen ohjelmamme, jonka avulla tuemme kaakaonviljelijöitä ja heidän kyläyhteistöjään luodaksemme elinvoimaisen ja vahvan kaakaon tuotantoketjun.

Cocoa Life on  alansa johtava ja riippumattoman tahon verifioima kaakaon vastuullisuusohjelma. Cocoa Lifen kautta varmistamme positiiviset pitkän tähtäimen tulevaisuudennäkymät kaakaonviljelijöille sekä varmistamme suklaan saatavuuden myös tuleville sukupolville.

Teemme yhteistyötä viljelijöiden, kehitysyhteistyöjärjestöjen, hallitusten ja lukuisien muiden tahojen kanssa muuttaakseemme asioita. Sijoitamme 400 miljoonaa dollaria Cocoa Lifeen vuoteen 2022 mennessä, jotta voimme auttaa 200 000 viljelijää ja  yhteensä jopa miljoonaa ihmistä heidän kyläyhteisöissään. Investointimme auttavat mm. parantamaan viljelystietoja ja -taitoja ja sitä kautta kasvattamaan satoa ja kaakaonviljelijöiden ansiotasoa.

Loimme Cocoa Life ohjelman, koska haluamme itse olla aktiivisesti auttamassa kaakaota  tuottavissa yhteisöissä sen sijaan, että vain ostaisimme jonkun muun sertifioimaa kaakaota. Meidän tavoitteemme on auttaa kaakaonviljelijöitä ja heidän yhteisöjään itsenäistymään. Keskitymme oppimaan ja kehittymään sekä mittaamaan tuloksiamme sen sijaan, että vain varmistaisimme tiettyjen viljelytapojen käytön.

Meidän aikaansaamamme muutos on mitattavissa ja sitä arvioidaan säännöllisesti sitoutumattoman kolmannen osapuolen toimesta.”

Kuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?