Padat jyräävät etelässä, pohjoisessa suositaan raketteja 1

TOP 5 ilotulitteet S-ryhmässä

 1. Huima-rakettilajitelma, 12 rakettia
 2. Stella Nova pata, 36 laukausta
 3. Tähtipöhinä
 4. Tykäri
 5. Super roomalainen

Lyhyt mutta sitäkin räjähtävämpi ilotulitesesonki on taas käynnistynyt. Ilotulitteiden myynti alkaa heti joulunpyhien jälkeen ja jatkuu  uudenvuodenaattoon klo 18 asti.

Mitkä sitten ovat suosituimmat raketit? Myynti painottuu vuosi vuodelta enemmän patoihin ja maassa ammuttaviin ilotulitteisiin. Erityisesti Etelä-Suomessa ammutaan enemmän patoja kuin raketteja. Pohjoisessa lumivarmoilla alueilla raketit sen sijaan pitävät pintansa.

Valtaosa S-ryhmän rakettimyynnistä tehdään erilaisilla maasta ammuttavilla, perheille suunnatuilla pienlajitelmilla. Suosittuja pientuotteita on roomalaiset, tykärit sekä erilaiset sähikäiset.

Uuden vuoden juhlintaan säihkettä tuovat myös sädetikut. Erilaisia sädetikkuja on saatavilla useita: esimerkiksi värillisiä sekä muotosädetikkuja. Viime uutena vuotena suuri osa ostajista suosi isoja sädetikkuja. Vuonna 2017 uskotaan etenkin värillisten sädetikkujen suosion kasvuun.

Pata vai raketti?

Padat:

o   Näyttäviä ja helposti käytettäviä vaikka lunta ei olisi maassa.
o   Yhdessä isossa padassa voi olla jopa yli 100 kappaletta laukauksia. Padat ampuvat taivaalle näyttäviä erilaisia efektejä. Padan kesto voi olla useita minuutteja.

Raketit:

o   S-ryhmän myydyimmät tuotteet ovat rakettilajitelmia, jossa on 12 kappaletta erilaisia raketteja.
o   Raketit voidaan ampua omaan tahtiin taivaalle juhlinnassa. Näyttävät efektit korkealla taivaalla.

Turvallisuus ennen kaikkea

Muista seuraavat asiat ja käytä ilotulitteita turvallisesti:

 • Kaupasta lähtiessä pakkaa ilotulitteet kotimatkan ajaksi siten, etteivät ne ole lasten ulottuvilla. Hyvä paikka on esimerkiksi takakontti.
 • Kotona ilotulitteita saa säilyttää samassa paikassa enintään 5 kiloa (pyromassan määrä). Säilytystilana tulee olla lukittu kaappi tai lukittu tila. Tilan tulee olla kuiva ja se ei saa olla normaalia huoneenlämpöä kuumempi. Ilotulitteita ei saa varastoida lähellä lämmönlähdettä eikä avotulta saa käsitellä ilotulitepakkausten lähellä. Lisäksi on kiellettyä säilyttää ilotulitteita ullakoilla, kellarikomerossa tai muissa yhteisissä tiloissa, joita on esimerkiksi kerrostaloissa ja rivitaloissa.
 • Tutustu käyttöohjeisiin! Tarkista, että tuotteesta löytyy CE-merkki. Älä muuta, yhdistä tai viritä tuotteita, ne saattavat aiheuttaa vakavia vammoja.
 • Ilotulitteiden ampujan pitää olla vähintään 18-vuotias ja selvin päin.
 • Sallittu ilotulitteiden käyttöaika on 31.12. klo 18.00 – 01.01. klo 2.00. Tarkista, että alueella on sallittua ampua ilotulitteita. Osa kaupungeista on saattanut kieltää ilotulitteiden käytön esim. keskusta-alueella.
 • Huomioi kanssaihmiset ja eläimet, kaikki ei välttämättä nauti räiskeestä ja paukkeesta.
 • Ilotulitteiden ampujan on käytettävä aina suojalaseja, myös katsojille suositellaan suojalasien käyttöä. Joka vuosi myös katsojille on tullut silmävammoja, jotka voitaisiin ehkäistä suojalasien käytöllä.
 • Ilotulite on tuettava hyvin ennen ampumista, jottei se pääse kaatumaan. Raketeille on rakennettava oma ampumateline, josta laukaisu on turvallista.
 • Padat, soihdut, yms. maassa toimivat ilotulitteet vaativan riittävän tuen ja tasaisen alustan, jotteivat ne pääse kaatumaan. Tukemiseen voi käyttää lunta, hiekkaa tai kiviä.
 • Ammu ilotulitteet aukealta paikalta, kaukana rakennuksista ja ihmisistä. Älä ammu ilotulitteita parvekkeelta. Älä sytytä ilotulitetta kädessä.  Sytytyspuikon käyttö on suositeltavaa.
 • Jos ilotulite ei toimi, odota ainakin 10 minuuttia, ennen kuin menet ilotulitteen luo. Varmuuden vuoksi upota ilotulite veteen ja anna vettyä kunnolla. Palauta toimimattomat ja rikkinäiset ilotulitteet takaisin ostopaikkaan.
 • Siivoa roskat ampumisen jälkeen.

Huomioi eläinystävät! Ohjeita lemmikkien mukavampaan uuteenvuoteen löydät esimerkiksi Kennellitton sivuilta

 

infokuva

Teksti: Matti Viitanen, valikoimapäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Yksi vastaus artikkeliin Padat jyräävät etelässä, pohjoisessa suositaan raketteja

 1. Anskuzz sanoo:

  Ärsyttää kun nuo jotkut ääliöt ampuvat raketteja vaikka kello on vasta 17.58! Ei ilmeusesti aikuiset ymmärrä kelloa!! ON SITTEN NIIN VAIKEAA YMMÄRTÄÄ, ETYÄ NIITÄ RAKETTEJA SAA AMPUA VAIN 31.12 klo.18.00-2.00 1.1.!
  Vähän sivistystä aikuiset! T:13-vuotias tyttö

Mitä mieltä sinä olet?