Hevipussien kulutus vähenee – kestopussit S-kauppoihin asiakkaiden toiveesta 24

Hedelmien ja vihannesten pakkaukseen tarkoitettujen muovisten pikkupussien kulutus laski S-ruokakaupoissa yli 20 prosenttia vuonna 2017. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa 52 miljoonaa pussia vähemmän.

Kulutuksen vähenemiseen on kaksi syytä: pikkupusseihin pakkaaminen kassoilla on vähentynyt ja biohevipussien suosio kasvanut. Biohevipussien käyttö on jopa viisinkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

– Muovisten pikkupussien kulutuksen lasku on mahtava uutinen. Laskevat kulutusluvut tukevat hienosti meidän pyrkimystämme vähentää muovipussien määrää, vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman S-ryhmän vähittäiskaupasta iloitsee.

Pikkupussien käyttö alkoi vähentyä muovikassisitoumuksen  myötä.

Loppuvuonna 2016 tehdyllä sitoumuksella kaupat pyrkivät välttämään muovijätteen syntymistä ja vähentämään merten roskaamista.

Kestohevipussi lisää vaihtoehtoja

Alkuvuodesta moniin S-ruokakauppoihin tulee tavallisen hevipussin ja biohevipussin vaihtoehdoksi uudelleenkäytettävä kestohevipussi hedelmien ja vihannesten pakkaamista varten.

– Kestohevipussit tulevat valikoimiin, koska asiakkaat ovat halunneet erilaisia vaihtoehtoja muovipussien oheen. Vaihtoehtojen tarjoamiseen meitä kannustaa myös muovikassisitoumus. Haluamme näin tehdä oman osamme muovimäärän vähentämisessä, Forsman kertoo.

Pussi kauppareissulle uudestaan ja uudestaan

Kestohevipussit löytyvät hevi-osastoilta. Ne ovat perinteisen hedelmäpussin kokoisia valkoisia polyesteripusseja, joissa on sininen nauha sulkemista varten. Pussissa on paikka vaa’asta tulostettavaa tarraa varten.

Pussin voi pestä käsin. Kestohevipussi maksaa 79 senttiä.

– Pussi kannattaa ensin ostaa ja irrottaa siitä kotona laput. Tämän jälkeen sen voi ottaa mukaan kauppareissulle uudestaan ja uudestaan. Itse olen ostanut näitä useampia eri kasviksia varten, Senja Forsman vinkkaa.

Kuva: Yhteishyvä

24 vastausta artikkeliin Hevipussien kulutus vähenee – kestopussit S-kauppoihin asiakkaiden toiveesta

 1. Ida sanoo:

  Äärimmäisen hyvä asia tämä tämä hevipussi. Itsekin olen ottanut käyttöön. Saisi vain pussi olla made in Finland, eikä Kiinassa tehty!

 2. Milla sanoo:

  Saako samaan pussiin laittaa useita eri kasviksia niin, että punnitsee eri lajikkeet aina ilman pussia ja sitten lisää ne pussiin? Tämä tietysti vaikeuttaa valvontaa, mutta toisaalta on kohtuutonta jos asiakkaalla on oltava 10 kestohevipussia…

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Hei Milla,

   ehdottomasti 🙂 Samaan kestohevipussiin voi laittaa useita eri kasviksia kuten kuvaat.

 3. Hannu sanoo:

  Hevipussit pitäisi voida avata ja ottaa käyttöön heti vaa’alla ja maksaa kassalla samalla heviostosten kanssa. Näin voisi tehdä, jos pussin hintalappu olisi kiinnitetty pussin hintalappuliuskaan. Siis ei tarvitsisi ensin ostaa tyhjää pussia ja viedä sitä kotiin avattavaksi ja ottaa käyttöön vasta seuraavalla kauppareissulla. Jos kestopussit olisivat näkyvämmin esillä ja heti käyttöön otettavissa, niin niitten menekki kasvaisi varmasti. Vielä parempi kestopussien menekin lisääjä ja turhan muoviroskan vähentäjä olisi hedelmille tarkoitettujen muovipussien maksullisuus. Tässä S-ryhmä voisi olla edelläkävijä ja osoittaa vastuullisuutensa haitallisten jätteitten vähentämisessä.

  • Senja Forsman, vastuullisuuspäällikö, S-ryhmä sanoo:

   Hei Hannu ja kiitos hyvistä ehdotuksista!

   Hevipussit ovat myymälöissä hyvin uusi juttu, ja niitä kehitetään koko ajan asiakkaiden ideoiden ja toivomusten perusteella. Jos selkeä syy hintaetiketin kiinnittämiseen on, niin sen voisi lyhyesti kertoa tässä.

   S-ryhmä on tehnyt sitoumuksen, jonka tavoitteena on vähentää muovikassien ja -pussien kulutusta. Muovipussien määrää voidaan vähentää monella tavalla.

   S-ruokakauppojen heviosastoilla tuotteet voi esimerkiksi pakata myös biohajoaviin pikkupusseihin. Niiden menekki kasvaakin koko ajan: viime vuonna peräti 20 prosentilla. Samaan aikaan muovisten hevipussien menekki on laskenut 20 prosenttia. Suunta on siis oikea!

 4. Päivi Pukarinen sanoo:

  Hei, viime syksynä olinS- kaupassa työkokeilussa ja heti nähtyäni uudet hevipusst ostin niitä heti 3kpl ja ne ovat aina valmiina kankaisessa kauppakassissani. Vielä kun saisin miehenikin ottamaan ne käytöön – olisin tyytyväinen. Muovisia kauppkasseja ostan äärimmäisen harvoin. Kangaskasseja olen itse tehnyt ja lahjoittanut myös ystävilleni ja perheen jäsenille. Kangaskasseja ostan joskus, kun yllättäen muiden asioiden hoitamisen ohessa olen muistanut, että kaupasta pitikin hakea jotain. Jos minulla ei ole kassia mukana ja huomaasn tavaroiden purkamisesta kertyneitä pahvilaatioita saatan napata sellaisen mukaani ja pakkaan tavarat sellaiseen.. voisihan niitä pikkulaatikoita olla kassejen lähettyvillä muutenkin, se ehkä vähentäisi osaltaan muovistenkassien ja pussien kulutusta. Joskus” muinoin” niitä oli kaupoissa siinä kassan lähellä. t. Päivi

 5. Hannele Lehtonen sanoo:

  Mistä löytyvät Kaaren Prismasta kestohevipussit? Ei ole näkynyt heviosastolla ja myyjät ei ole osanneet kertoa, kysy kassalta, joka ei myöskään tiennyt t. Hanne

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Hei Hannele,

   Kaaren Prisman hevi-osastolla on kestohevipusseja. Ne sijaitsevat mustissa laatikoissa satokausituotteiden lähettyvillä.

   Pahoittelut siitä, että myyjät eivät osanneet auttaa sinua! Välitin palautteesi myymälään ja he käyvät asian siellä läpi.

   Mukavaa kevään odotusta!

 6. Pipsa sanoo:

  Kestohevipussit on tosi hyvä juttu, en ole vielä ostanut mutta varmaan tulee käyttöön. Toinen kysymys: miksi biohevipussit, siis ne vihreät, haisee niin pahalta? Niitä en mielelläni käytä juuri tuon hajun takia.

  • Senja Forsman, vastuullisuuspäällikkö, S-ryhmä sanoo:

   Hei,

   Pussit valmistetaan tärkkelyksestä prosessoimalla ja prosessissa käytetty lämpötila saattaa vaikuttaa tuotteen ominaistuoksuun. Toisinaan ominaistuoksu voi olla hieman normaalia voimakkaampi, mutta tuoksulla ei ole vaikutusta tuotteen käyttöön.

 7. Miia sanoo:

  Hei

  Kestopussit ovat mainio juttu! Mutta pitääkö nekin olla tehty muovista? 🙁 Vähän ikävää, kun pointtina olisi nimenomaan vältellä muovia. Olen nähnyt myös muista materiaaleista valmistettuja pusseja. Voisiko S-ryhmäkin ottaa myyntiin tällaisia?

  • Senja Forsman, vastuullisuuspäällikkö sanoo:

   Hei,

   Kiva kuulla, että tykkäät kestohevipusseista ja kiitos vinkistä.

   Tällä hetkellä myytävät kestokassit on tosiaan valmistettu polyesteristä eli ovat muovia. Materiaalin etuina on muun muassa sen keveys ja läpinäkyvyys sekä se, että ne on melko helppo pitää puhtaana.

 8. ihmettelijä sanoo:

  Sain verta luovuttaessani veripalvelulta kestohedelmäpussin. Siinä ei kuitenkaan ole paikkaa tarralle, johon mihin se pitäisi laittaa?

  • Tiina Leppiniemi, S-ryhmän vähittäiskauppa sanoo:

   Heippa ihmettelijä,

   tarran paikalla ei niin ole väliä, pääasia on, että tarra kulkeutuu kassalle asti. Kannattaa kokeilla, pysyykö tarra kiinni pussin kyljessä. Jos ei, niin voisiko pussia niin sanotusti tuunata: ommella pussiin tai sen naruihin paikan tarralle kankaasta, jossa tarra pysyisi paremmin? Periaatteessa tarrat voi liimata vaikka erilliselle paperilapulle hevipussiin ja ottaa paperi esiin kassalla.

 9. Suvi sanoo:

  Tämä ei varsinaiseti liity kestohevipusseihin, mutta sellainen asia on mietityttänyt, että ovatko hedelmävaakojen tulostamat hintalaput biohajoavia? Nykyään kun tulee välillä laitettua hedelmät kaupassa biohajoavaan pussiin, johon tarra sitten läntätään kylkeen. Miten näiden hintatarrojen kanssa kannattaa toimia?

  • Senja Forsman, vastuullisuuspäällikkö sanoo:

   Hei Suvi,

   Etikettitarrat on valmistettu paperista, joka on biohajoava. Liimassa käytettään kuitenkin vielä komponenttia, joka ei ole biohajoava. Toivottavasti löydämme tähänkin tulevaisuudessa biohajoavan vaihtoehdon.

 10. Olivia sanoo:

  Mistä löytyvät Espoo alue kestohevipussit? Ei ole näkynyt heviosastolla ja myyjät ei ole osanneet kertoa, kysy kassalta, joka ei myöskään tiennyt.
  T. Olivia

  • Senja Forsman, vastuullisuuspäällikkö sanoo:

   Hei Olivia,

   Pahoittelu, ettei myymälässä osattu auttaa sinua. Palautteesi on välitetty eteenpäin.

   Yleisesti kestohevipussiteline on sen verran pieni, että monesti pussit saattavat loppua hyvinkin nopeasti. Tällöin kannattaa vinkata myymälään puuttuvista pusseista!

 11. Tapio Virtanen sanoo:

  Onko tietoa kuinka monta kertaa kestohevipussia pitää käyttää, jotta sen ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin perinteisen hedelmäpussin?

  -tapio

 12. Hannu sanoo:

  Kuinka monta muovipussia saa kuluttaa tuon kestohevipussin valmistuksesta / kuljetuksesta aiheutuvien päästöjen sijaan, että ollaan samoissa ympäristörasitteissa? Kuka estää muovipussin uudelleen käyttämisen ja tarran liimaamisen edellisen päälle?

 13. Tiina Leppiniemi, S-ryhmän vähittäiskauppa sanoo:

  Hei Tapio ja Hannu,

  kestohevipussi on nimensä mukaisesti tehty kestämään ja sitä saa käyttää hyvin pitkään ennen kuin päästään tasoihin pikkupussin tuotannosta ja kuljetuksista aiheutuvien päästöjen suhteen.

  Kuten muovisia ostoskasseja myös pikkupusseja voi käyttää kauppareissulla uudelleen ja uudelleen. Ihan niin kauan kuin pussi kestää.

 14. Mikko Andelin sanoo:

  Saako näitä Järvenpäästä? Jos ei, niin sitten Helsingistä? Hieno idea!

 15. Pettynyt asiakas sanoo:

  ”Kestohevipussi” olikin yhtä kertakäyttöinen kuin muutkin osaston pussit. Epäilytti ostaa se kun näytti niin huonolaatuiselta erityisesti saumoistaan. Olisi pitänyt luottaa intuitioon. Käytin kerran ja nyt jo on sauma nauhakujasta revennyt. Hirveän noloa myydä tällaista kuraa kestopussin nimikkeellä. Katsokaa huviksenne, miten laadukkaita ovat Punaisen Ristin kestohevipussit. Se on ollut vuoden käytössä eikä mitään vikaa.

Mitä mieltä sinä olet?