Tarkempi alkuperätieto tuli liha- ja maitotuotteisiin 0

S-ryhmän omissa merkeissä eli Kotimaista, Rainbow- ja X-tra tuotteissa pääraaka-aineen alkuperä on ilmoitettu jo pitkään.
Kotimaista-sarjassa kaikki tuotteet täyttävät Hyvää Suomesta- tai Sirkkalehtimerkin vaatimukset.

Oletko huomannut, että Suomessa valmistettuihin lihaa ja maitoa sisältäviin elintarvikkeisiin on ilmestynyt uusia pakkaustekstejä? Alkuperämerkintä on jo tähän mennessä löytynyt tuoreesta lihasta, mutta nyt merkintöjä on ilmaantunut myös esimerkiksi leikkeleisiin, kolmioleipiin ja maitotuotteisiin.

Lihan alkuperä eli kasvatus- ja teurastusmaa kerrotaan kuluttajapakkauksissa naudan-, sian, lampaan- ja siipikarjanlihasta. Uusinta uutta on lihan kasvatus- ja teurastusmaan kertominen myös elintarvikkeissa, joissa lihaa on käytetty yhtenä ainesosana. Tällaisia ovat esimerkiksi makkarat, leikkeleet, lihaa sisältävät valmisruuat ja valmiit kolmioleivät tai wrapit.

Tuoreessa ja marinoidussa lihassa vastaavat merkinnät hiukan tarkemmalla tasolla on kerrottu jo pitkään. Naudanlihassa kerrotaan lisäksi myös eläimen syntymämaa ja kaikissa lihoissa maa, missä liha on leikattu luuttomaksi.

Kasvatus- ja teurastusmaan voi yhdistää ”alkuperä”-merkinnän alle. Maan tai maiden nimet voi kertoa suoraan. Lihajalosteissa alkuperämaita voi olla useita. Tällaisissa tapauksissa ilmaisu ”useat EU-maat” tai ”useat muut kuin EU-maat” on sallittu.

Lypsymaa tietoon

Maitotuotteissa maidon alkuperästä kerrotaan vastaavalla tavalla joko termien ”lypsymaa” tai ”alkuperä” alla. Alkuperä kattaa maitotuotteissa lypsymaan ja valmistuspaikan. Jos maitoa on lypsetty vaikka Ruotsissa ja Suomessa, kerrotaan lypsymaa ja tuotteen valmistuspaikka eli Suomi. Uudet merkinnät koskevat Suomessa valmistettuja maitoja, hapanmaitotuotteita ja juustoja.

Ulkomailla valmistettuja elintarvikkeita suomalainen asetus ei koske. Niissä oletusarvona on muualla tuotetun lihan ja maidon käyttäminen.

infokuva

Teksti: Riikka Nummi, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän vähittäiskauppa

Mitä mieltä sinä olet?