Mikromuoville porttikielto 0

Tuotteista ja niiden käytöstä ympäristöön vapautuvat mikromuovit nousevat aika ajoin otsikoihin ja huolettavat kuluttajia. Mitä mikromuovit ovat ja miksi niitä käytetään tuotteissa? Kysymyksiin vastaa vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Mikromuoveista käydään joskus kiivastakin keskustelua. Mikä mikromuoveissa kuohuttaa?
Mikromuovia irtoaa esimerkiksi vaatteista, kun niitä pestään pesukoneessa. Mikromuovit ovat niin pieniä, että ne eivät täysin suodatu pois jätevedenpuhdistamoissa ja näin ollen osa mikromuoveista voi päätyä vesistöihin. Vesistöissä mikromuovit yhdessä muiden kemikaalien kanssa kulkeutuvat ravintoketjussa muun muassa kaloihin ja äyriäisiin. Mikromuovin vaikutuksia ei kuitenkaan täysin tunneta ja ne herättävät monissa kuluttajissa epäilystä.

Mitä mikromuovit ovat?
Mikromuovit ovat pieniä, läpimitaltaan alle viiden millimetrin kokoisia muovipaloja, jotka hajoavat luonnossa hyvin hitaasti tai eivät ollenkaan. Niitä vapautuu ympäristöön muun muassa autojen renkaista, kemikaaleista ja tekstiileistä pesun yhteydessä. Myös luontoon heitetty pakkausmuoviroska hajoaa ajan kuluessa lopulta mikromuoviksi.

Missä tuotteissa mikromuovia yleensä on?
Mikromuovia käytetään raaka-aineena esimerkiksi kosmetiikkatuotteissa kuten kuorintavoiteissa. Tavallisesti näissä käytetään polyeteeniä, joka merkitään tuotteen ainesosalistaan nimellä polyethylene.

Mikromuovia voi irrota pyykinpesun yhteydessä tekokuiduista valmistetuista vaatteista. Huomattava määrä mikromuovia vapautuu myös liikenteestä, esimerkiksi autonrenkaista. Niitä ei kuitenkaan ole valmistettu mikromuoveista.

Miksi tuotteissa on mikromuovia?
Mikromuoveja lisätään tarkoituksella kosmetiikkatuotteisiin kuten kasvojen ja vartalon kuorinta-aineisiin. Mikromuovista saadaan kuorintaan tarvittava karhea, hankaava ominaisuus. Nykyisin monissa kuorinta-aineissa mikromuovit on kuitenkin korvattu esimerkiksi aprikoosin tai oliivin kivestä rouhitulla jauheella. Viime vuosien aikana mikromuovien käyttö on Cosmetics Europen selvityksen mukaan vähentynyt kosmetiikkatuotteissa Euroopassa 82 prosenttia.

Käyttääkö S-ryhmässä mikromuovia?
S-ryhmän omien merkkien tuotteissa ei ole mikromuovia. Mikromuovit kiellettiin S-ryhmässä vuonna 2013 kaikissa omien merkkien tuotteissa. Mikromuoveja sisältävät tuotteet poistuivat markkinoilta vuosien 2014 ja 2015 aikana.

Miten mikromuoveihin suhtaudutaan muualla maailmalla?
Ruotsissa mikromuovikielto astuu voimaan heinäkuussa 2018, Iso-Britanniassa kesäkuussa 2018. Ranska, Italia, Belgia, Yhdysvallat ja Kanada ovat ilmoittaneet kieltävänsä mikromuovirakeiden käytön kosmetiikkatuotteissa. Euroopan kosmetiikkateollisuuden kattojärjestö Cosmetics Europa suosittaa mikrohelmistä luopumista vuoteen 2020 mennessä.

Miten mikromuoveilta voi välttyä?
Mikromuovien käyttöön voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Esimerkiksi kosmetiikkaosastolla on lukuisia tuotteita, jotka eivät sisällä mikromuoveja. Tekokuituvaatteita voi puolestaan korvata esimerkiksi puuvilla- tai villatuotteilla. Oikeanlaisella vaatehuollolla kuten vaatteiden tuulettamisella ja turhien pesujen välttämisellä sekä pesuohjeiden noudattamisella voi vaikuttaa tekokuituvaatteista vapautuneiden mikromuovien määrään.

Luonnon mikromuovikuormaa voi vähentää myös lajittelulla. Mikään muovi ei kuulu jätteeksi luontoon vaan muovi kannattaa aina kierrättää. S-ryhmän myymälöiden yhteydessä on noin 200 muovinkeräyspistettä, joista pakkausmuovi hyödynnetään edelleen uusien muovituotteiden raaka-aineena. Virvoitusjuomapullot kannattaa tuoda kaupan pullonpalautuspisteeseen, jolloin niistä maksetaan myös panttia.

Jos muovin lajittelu keräyspisteeseen tuntuu liian työläältä, pakkaukset tulee lajitella sekajätteenä. Älä roskaa luontoa.

Kuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?