S-kauppoihin lisää lihavaihtoehtoja rotukarjasta vapaisiin possuihin 0

Lihahyllyn edessä valintoja tekevillä kuluttajilla on erilaisia tarpeita: osa haluaa esimerkiksi luomua, osa antibioottivapaata lihaa. Monelle lihavalinnassa tärkeintä on kotimaisuus.

Kotimaisen eläintuotannon laatu on korkealla tasolla. Kotimainen liha onkin lähtökohtaisesti puhdasta ja turvallista, ja tarkkaan valvotussa suomalaisessa eläintuotannossa antibiootteja käytetään jo nyt vain hyvin pieniä määriä.

Meidän ruokakaupoissamme on tarjolla monipuolinen kattaus erilaisia lihatuotteita:

Kaikkien eläinlajien lihaa luomuna

Luonnonmukaisen eläintuotannon tavoitteena on tuottaa korkealaatuisia tuotteita huomioiden eläinten hyvinvointi ja lajikohtaiset käyttäytymistarpeet.

Hoitokäytännöissä on tavanomaista tiukemmat säädökset esimerkiksi eläinten ulkoilusta. Lisäksi eläimet ruokitaan luomurehulla.

Luomuliha kiinnostaa kuluttajia koko ajan enemmän: luomulihan myynti kasvoi S-ryhmän ruokakaupoissa noin 35 prosenttia vuonna 2017. Sen osuus koko tuorelihasta on kuitenkin vielä alle kaksi prosenttia.

Tuotevalikoimistamme löytyy luomuna broileria, nautaa, sikaa ja karitsaa. Luomulihaa myydään tuoreena ja myös pakasteena.

Ruoholla ruokittua liharotuisen naudan lihaa

Uutuutena valikoimistamme löytyy Tammisen Rotukarja naudanlihaa. Kyse on liharotuisesta karjasta, ja liha on peräisin valikoiduilta suomalaisilta tiloilta.

Lajityypilliseen kasvatukseen erikoistuneet tilalliset huomioivat rotukarjan erityispiireet ja eläinten hyvinvoinnin. Karja on laiduntanut vapaana ja sitä on ruokittu ruoholla.

Hyvillä olosuhteilla ja eläinten tarpeet huomioivalla kasvatuksella vaikutetaan eläinten terveyteen ja näin ollen eläimiä ei yleensä tarvitse lääkitä. Tammisen tuotteet ovat sataprosenttisesti antibioottivapaasti kasvatettua rotukarjan lihaa.

Antibioottivapaa tarjonta kasvaa

Kuluttajien huoli antibioottien käytöstä eläintuotannossa on kasvanut jo pidempään. Myös eläinten kasvuolosuhteet vaikuttavat kuluttajien valintoihin yhä enemmän.

Antibioottivapauden perustana on eläinten hyvä huolenpito, pitkäjänteinen terveydenhuolto sekä eläinkohtainen tilajäljitettävyys.

Valikoimistamme löytyy paljon antibioottivapaasti kasvatettuja lihavaihtoehtoja. Antibioottivapaa-merkittyjä tuotteita löytyy broilerista ja nyt myös possusta muun muassa Atria Perhetilan tuotteista.

Antibioottivapaat tuotteet sopivat hyvin S-ruokakauppojen tarjontaan, sillä S-ryhmä on sitoutunut antibioottien käytön vähentämiseen lihantuotannossa.

Vapaita possuja ja niittybroileria

Helmikuun alussa S-ruokakauppojen valikoimiin tuli Veljekset Mattilan lihajalosteita, joiden liha tulee kolmen perheen tiloilta. Paijan, Hornan ja Ollikkalan tiloilla possut pääsevät liikkumaan ja tonkimaan vapaasti pihatoissa tai aidatuissa ulkotiloissa.

Vihdissä puolestaan kasvatetaan Niittylinnun niittybroilereita. Ne pääsevät vapaasti ulkoilemaan ja kuopsuttelemaan niityllä lajityypilliseen tapaan. Niittybroilerit kasvavat väljästi ja normaalia pidempään, syövät GMO-vapaata rehua sekä ulkolaitumen ruohoa ja apilaa. Tuotannossa ei käytetä antibiootteja. Valikoimiimme on tulossa maaliskuussa kokonainen pakastettu niittybroileri.

GMO-vapaus on merkitty pakkaukseen

Ruokakauppojemme valikoimasta löytyy paljon erilaisia GMO-vapaa -merkittyä lihatuotetta.

Tuotteissa voidaan käyttää GMO-vapaa -merkintää vain silloin, kun eläintä ei ole missään vaiheessa ruokittu muuntogeenisellä rehulla. Merkintöjen tulee perustua kirjallisiin sopimuksiin rehun valmistajan, tilojen ja lihanjalostajan välillä.

Suomessa muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja valvovat Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Tulli. 

infokuva

Teksti: Sari Miettunen, valikoimapäällikkö, S-ryhmän vähittäiskauppa
Twitter: @smiettunen 

Kuvat: Tammisen Rotukarja Oy, Niittylintu Oy

Mitä mieltä sinä olet?