Vieraskynä: Merkillä on merkitystä 0

TOP 10 luomutuotteet vuonna 2017

  1. Maito
  2. Banaanit
  3. Mehut
  4. Kananmunat
  5. Hiutaleet
  6. Jogurtit
  7. Kasvipohjaiset juomat
  8. Omenat
  9. Porkkanat
  10. Kahvit

Lähde: S-ryhmän myyntidata

Vastuullisuus on vihdoin siirtynyt puheista tekoihin: helmikuussa tehdyn kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista valitsee päivittäisostoksilla aina tai usein jonkin vastuullisuusmerkityn tuotteen.

Useimmilla meistä on halu tehdä hyvää, ja merkit ovat oiva keino helpottaa vastuullisia valintoja.

Luomu on ruuan vastuullisuusjärjestelmä

Luomu on ruuan kattava vastuullisuusjärjestelmä, sillä se kantaa vastuuta sekä ympäristön, kotieläinten että meidän kuluttajien hyvinvoinnista.

Luomu tuotetaan ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Luomutuotanto kierrättää ravinteita, vähentää niiden kulkeutumista vesistöihin sekä suojelee ympäristöä torjunta-aineiden aiheuttamilta haitoilta.

Luomu takaa kotieläimille väljät tilat ja mahdollisuuden ulkoiluun. Meille luomuruuan syöjille nämä luomun menetelmät takaavat puhtaat ja lähes lisäaineettomat tuotteet.

Aidon luomun tunnistaa merkistä

Kriittinen kuluttaja saattaa epäillä: ”Moni sanoo tuotteensa olevan luomua, mutta totuus on toinen.” Asian voi kuitenkin selvittää – ja vieläpä helposti. Kaikissa pakatuissa luomutuotteissa on EU:n luomumerkki.

”Lähes luomua” ei ole olemassa eivätkä luomuviljelijät ruiskuta kiellettyjä torjunta-aineita yöllä – siitä pitää huolen luomuvalvonta – ja naapurit.

Luomumerkin saa laittaa pakkaukseen vain sellainen tuottaja tai valmistaja, joka on läpäissyt vuosittaiset luomutarkastukset. Niissä valvotaan, että luomuviljelijä ja -valmistaja toimivat luomuehtojen mukaisesti. Luomuvalvonta takaa meille kuluttajille aidot luomutuotteet. Suomessa valvontaa tekevät viranomaiset.

Jos viljelijä myy luomutuotteitaan vaikkapa torilla kappakaupalla, niin silloinkin asian voi tarkistaa. Kaikilla luomuviljelijöillä on ns. luomutodistus, jonka voi pyytää nähtäväkseen. Se kertoo saman asian kuin pakkauksen luomumerkki.

Samat luomusäädökset ja valvonta koskevat myös tuontiluomua, esimerkiksi luomuhedelmiä, -kahvia ja -teetä. Myös niistä useimmista löytyy EU:n luomumerkki.

Vastuullinen kuluttaminen on helppoa

Tutkimusten mukaan ihmiset haluavat oikeasti tehdä hyvää, jos sen tekeminen tehdään heille mahdolliseksi ja helpoksi.

Vastuullisuusmerkityn tuotteen valitessaan pääsee vähemmällä, sillä asiantuntijat ovat pohtineet ja selvittäneet vastuullisen tuotannon kriteereitä vuosikausia. Aina lienee jotain, mikä voisi olla vieläkin paremmin, mutta vastuullisuusmerkin valitessaan voi luottaa siihen, että ainakaan kovin metsään tämä valinta ei voi mennä.

Koko ostoskoria ei tarvitse pistää kerralla uusiksi. Yksikin luomu on merkittävä askel kohti parempaa maailmaa.

***

Vastuulliset valinnat ovat helppoja – huhtikuussa tehdään Merkkitekoja!

Suomen tunnetuimmat vastuullisuusmerkit luomu, Reilu kauppa ja Joutsenmerkki yhdistävät voimansa huhtikuussa Merkkitekoja-kampanjassa ja lyövät rumpua vastuullisten valintojen puolesta. Merkkitekoja-kampanja näkyy ja kuuluu sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa sekä lukuisten yrityskumppanien viestinnässä. Kampanjan toteuttavat Motiva Services Oy – Ympäristömerkintä, Pro Luomu ry ja Reilu kauppa ry kumppaneinaan Marttaliitto ja Kuluttajaliitto.

infokuva

Teksti: Marja-Riitta Kottila, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry
Twitter: @MarjaRiittaKott 
Kuva: Pro Luomu

 

Mitä mieltä sinä olet?