Vieraskynä: Tee Merkkiteko – valitse Joutsenmerkitty tuote 0

TOP 10 Joutsenmerkki-tuotteet vuonna 2017

  1. Wc-paperit
  2. Talouspyyhkeet
  3. Nenäliinat
  4. Suodatinpaperit
  5. Leivin- ja voipaperit
  6. Kodin puhdistusaineet
  7. Pyykinhoidon aineet
  8. Intiimihygieniatuotteet
  9. Vauvanvaipat
  10. Paristot

Lähde: S-ryhmän myyntidata

Arjessa joutuu koko ajan monien pienien valintojen eteen. Ruokakaupassa niitä tehdään lukuisia. Kaiken kiireen keskellä voi tuntua haastavalta huomioida valinnoissa kaiken muun lisäksi ympäristö.

Meidän kaikkien valinnoilla on kuitenkin merkitystä, sillä pienistä puroista kasvaa suuri virta. Valintamme ovat myös selkeä signaali kaupoille ja tuotteiden valmistajille siitä, millaisia tuotteita haluamme heidän meille tarjoavan.

Ympäristöongelmat ovat usein isoja ja monimutkaisia. Aika ja energia eivät aina riitä keräämään kaikkea sitä tietoa, joka vaadittaisiin varmasti hyvien valintojen tekemiseksi. Onneksi viisaiden valintojen tekemisessä voi turvautua muiden apuun, kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Apu kiireiseen arkeen

Joutsenmerkin eli pohjoismaisen ympäristömerkin kriteereitä laatii iso joukko asiantuntijoita, jotka hallitsevat esimerkiksi kemikaalikysymykset, mikromuoveihin liittyvät ongelmat ja kestävän metsänhoidon salat.

Kriteereissä huomioidaan tuotteiden koko elinkaari raaka-aineista jätteeseen monelta eri kantilta.

Kun tarkastelemme koko elinkaarta, voimme huolehtia myös siitä, että emme siirrä ympäristökuormaa yhdestä paikasta toiseen.

Joutsenmerkin löytää ruokakaupassa esimerkiksi pesuaineista, saippuoista, vaipoista ja vessapaperista, mutta sitä voi bongailla myös vaikka hotelleista, taloista ja sijoitusrahastoista. Suomessa on noin 10 000 Joutsenmerkittyä tuotetta ja palvelua.

Suomalaisista 86 prosenttia tunnistaa Joutsenmerkin. Joutsenmerkki on Suomen viidenneksi arvostetuin brändi noin tuhannen brändin joukosta.

Pelasta siis Joutsenmerkin avulla maailmaa vähän joka päivä ja helpota samalla omien pienten valintojen tekemistä.

 ***

Vastuulliset valinnat ovat helppoja – huhtikuussa tehdään Merkkitekoja!

Suomen tunnetuimmat vastuullisuusmerkit luomu, Reilu kauppa ja Joutsenmerkki yhdistävät voimansa huhtikuussa Merkkitekoja-kampanjassa ja lyövät rumpua vastuullisten valintojen puolesta. Merkkitekoja-kampanja näkyy ja kuuluu sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa sekä lukuisten yrityskumppanien viestinnässä. Kampanjan toteuttavat Motiva Services Oy – Ympäristömerkintä, Pro Luomu ry ja Reilu kauppa ry kumppaneinaan Marttaliitto ja Kuluttajaliitto.

infokuva

Teksti: Terhi Uusitalo, Joutsenmerkin asiantuntija
Twitter: @TerhiUusitalo

Mitä mieltä sinä olet?