Pääkaupunkiseudulla luomuillaan ja vegeillään – Suomen makkarapääkaupunki on Lahti 0

Makkarat TOP10
(S-ryhmän ruokakauppojen myyntidata 5/2018)

1 Atria Hiillos Grillimakkara
2 HK Poprilli
3 Atria Wilhelm Perinteinen
4 HK Kabanossi Original
5 Atria Wilhelm Juusto
6 Atria Atrilli Grillimakkara
7 Kivikylän Huiluntuhti Grillimakkara
8 Atria Wilhelm Chilisulatejuusto
9 HK Camping
10 Kotimaista Grillimakkara

Makkarakaupan kuumin sesonki on käsillä. Juhannusviikolla kesägrillien perinteikästä suosikkia myydään tuplamäärä normaaliin kesäviikkoon verrattuna.

– Makkaran sesonki käynnistyy pääsiäisenä ja kauppa käy tasaisena elokuun loppuun. Syksyllä grillattavista lihaisammista makkaroista siirrytään edullisempiin ruokamakkaroihin – uunilenkkien ja makkarakeittokattiloiden ääreen, valikoimapäällikkö Juha Nieminen S-ryhmän vähittäiskaupasta summaa.

Habaneroa, homejuustoa ja makeaa chiliä. Kesän uutuusmakkaroiden elinkaari on usein lyhyt, mutta on käynyt niinkin, että eksoottisempi makuvivahde jää suomalaisten kestosuosikiksi.

– Chilin tai jalapenon polte yhdistettynä juuston lempeyteen on koukuttanut jo monta makkaranystävää. Myös kansainväliset makkaratyypit kuten bratwurstit ja chorizot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Tämän kesän uutuuksissa maistuvat muun muassa inkivääri, Latinalaisen Amerikan ja Välimeren maut, Juha Nieminen listaa. 

Mökkipaikkakunnat myyntikärjessä

Mutta missä päin Suomea asuvat kovimmat makkaransyöjät?

– Makkaraa löytyy ostoskoreista keskimääräistä useammin Pohjois- ja Itä-Suomessa. Idässä suosikki on lenkki, kun taas lännessä maistuu grillimakkara. Länsi-Suomessa grillit syttyvät muuta Suomea tiheämmällä tahdilla, sillä myös hiiliä ja nestekaasua myydään lännessä muuta maata enemmän.

Tyypillinen makkaranystävä on 45-75-vuotias mies. Senioreille maistuu keskimääräistä useammin lenkki, kun taas alle 45-vuotiaiden ostoksissa korostuvat nakit.

– Etelässä ja etenkin pääkaupunkiseudulla makkaran osuus ostoskoreissa on muuta maata huomattavasti pienempi.  Tästä huolimatta pääkaupunkiseudulla syödään muuhun Suomeen verrattuna kolminkertainen määrä luomumakkaraa ja tuplaten vegaanista makkaraa ja nakkeja.

Entä mistä löytyy Suomen virallinen makkarapitäjä?

– Kun tarkastelemme toukokuun myyntejä, kolmen eniten makkaraa myyvän kaupan kärki on selkeä. Ruoveden, Sysmän ja Padasjoen S-marketista ostetuista ruokakasseista joka neljännessä oli makkaraa, Juha Nieminen kertoo.

Isoista kaupungeista makkarapääkaupungin titteli menee Lahteen. Helsinki jää tässä kisassa hännänhuipuksi.

Kuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?