Biomuovi marssii nyt keittiöihin 0

Kaupoissa on tarjolla melkoinen kirjo eri materiaaleista valmistettuja tuotteita. Otimme tarkasteluun keittiössä käytettävät tuotteet ja pohdimme muun muassa niiden ekologisuutta. Kysymyksiin aiheesta vastaavat S-ryhmän vähittäiskaupan valikoimapäällikkö Rauna Junnila, tuotelaatupäällikkö Paula Elonen ja vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman.

Mitä materiaalivaihtoehtoja ruoan säilytykseen, säilöntään ja valmistukseen on tarjolla?
Materiaaleja ja vaihtoehtoja löytyy todella paljon. Ruoan säilytyksessä muovi on suosituin materiaali, mutta lasiset astiat nostavat suosiotaan. Säilöntään on perinteisiä umpioitavia sekä tiiviisti sulkeutuvia lasisia astioita. Ruoan valmistukseen käytetään usein ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kattiloita sekä alumiinista valmistettuja paistinpannuja ja kattiloita. Näissä on erityyppisiä pinnoitteita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Uunikäyttöön soveltuvat keraamiset, lasiset ja hiiliteräksestä valmistetut astiat. Lisäksi on tietysti muun muassa foliota, pusseja ja kelmuja.

Mitkä materiaalit ovat suomalaisten suosikkeja?
S-ryhmän myyntidatan valossa suomalaiset suosivat ruoanlaitossa teräskattiloita ja pinnoitettuja paistinpannuija. Paistinpannuissa nousussa ovat pinnoittamattomat tuotteet, kuten hiiliteräs. Ruoan säilytyksessä suositaan muovisia tuotteita, mutta lasi nostaa tällä hetkellä suosiotaan kovaa vauhtia.

Muovi on ollut pitkään hallitseva materiaali, mutta miltä tulevaisuus näyttää? Mitä vaihtoehtoja muoviastioille on nykyään tarjolla?
Vaikka muovi on viime aikoina saanut paljon kritiikkiä, on sillä paljon hyviä ominaisuuksia ja monesti sen käyttö on perusteltua. Muovi tuskin poistuu markkinoilta, mutta joissakin käyttötarkoituksissa sen määrää vähennetään tai sille etsitään korvaavia materiaaleja.

Markkinoilla on uusiutuvista raaka-aineista kuten sokerista valmistettua muovia eli niin sanottua biopohjaista muovia. Prismojen valikoimiin tulee loppukesällä biomuovista lanseerattu tuotesarja. Orthexin keittiötyövälinesarjan tuotteiden uusi muovi on valmistettu 98-prosenttisesti luonnon raaka-aineista kuten kuusista sekä sokeriruo’osta. Tuotteiden hiilijalanjälki on 80 prosenttia pienempi kuin vastaavien uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyjen muovituotteiden. Kaikki tuotteet valmistetaan Pohjoismaissa.

Markkinoille on tullut myös paljon erilaisia biohajoavasta muovista valmistettuja tuotteita. Ja yhä useammin esimerkiksi pakkauksissa on hyödynnetty kierrätysmuovia raaka-aineena. Myös lasin suosio ruoan säilytyksessä kasvaa. Jos keittiössä ei ole paljon säilytystilaa, on lasi oiva valinta, koska siinä voi valmistaa ruoan uunissa sekä säilöä jääkaapissa tai pakastimessa.

Miten materiaalien ekologisuutta voisi punnita suhteessa toisiinsa?
Materiaalien laittaminen paremmuusjärjestykseen on hankalaa, sillä niiden ympäristövaikutuksiin vaikuttavat raaka-aineen lisäksi muun muassa tuotteen valmistukseen käytettävä energia ja vesi sekä tuotteiden kierrätettävyys. Monesti keskitytään vain tuotteen valmistukseen liittyviin ympäristökysymyksiin. Tärkeä olisi kuitenkin myös pohtia, kuinka tuote saadaan kiertoon sen elinkaaren loppuvaiheessa.

Kuinka kauan eri materiaalit säilyvät käytössä?
Kaikki materiaalit kuluvat käytössä. Nykyiset muovituotteet kestävät jo hyvin konepesua ja kulutusta, mutta ikuinen tuote se ei ole. Monesti esimerkiksi käsinpesu säästää tuotetta kulumiselta, vaikka se olisikin konepestävä.

Tuotteet kannattaa hankkia pitkäaikaiseen käyttöön ja noudattaa tarkoin valmistajan pakkauksessa antamia käyttö- ja hoito-ohjeita. Parasta olisi, että tuotteita käytetään useasti ennen kuin ne laitetaan kiertoon.

Miten eri materiaalivaihtoehdot pitäisi kierrättää?
Tuotteiden kierrätystapa riippuu niissä käytetyistä raaka-aineista. Ympäri Suomea myymälöiden parkkipaikkojen reunoilla on Rinki-ekopisteitä, joihin voi kierrättää esimerkiksi lasi-, kartonki- ja muovipakkauksia sekä pienmetallia kuten metallipakkauksia ja kotitalouksien pienmetalliesineitä kuten pannut, kattilat, aterimet, sakset ja käsityökalut.

Käyttökelvottomat pannut ja kattilat sekä teräksiset keittiövälineet voi toimittaa myös esimerkiksi erilaisille sorttiasemille.

Kuva: Gettyimages

Mitä mieltä sinä olet?