6 000 ysiluokkalaista loihtii aterioita kaupan hävikistä 0

Valtakunnallisella Hävikkiviikolla 10.-16.9. yli 6 000 yhdeksännen luokan oppilasta osallistuu kotitaloustunnilla Motivan järjestämään Hävikki-battleen ja harjoittelee hävikin vähentämisen taitoja valmistamalla aterioita kauppojen hävikkielintarvikkeista.

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat noutavat lähimmästä S-ryhmän myymälästä kassillisen hävikkiraaka-aineita, joista he valmistavat kahden ruokalajin aterioita.

– Hävikki-battle opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta. Haluamme opettaa, että aina ei tarvitse lähteä erikseen kauppaan, vaan jääkaapista löytyvistä jämistäkin pystyy yleensä loihtimaan maukkaita aterioita. Tämä on hyvä ruoanlaiton luovuusharjoitus, asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta sanoo.

Varsinainen battle käydään kuvapalvelu Instagramissa, jossa oppilaat jakavat kuvia loihtimistaan hävikkiannoksista tunnisteella #hävikkibattle2018. Parhaat kuvat palkitaan.

Hävikki-battle innostaa ja haastaa

Ruoan valmistus kaupan hävikistä ei ole helppoa, sillä hävikin laatu vaihtelee kauppakohtaisesti ja osalle luokista saattaa osua verrattain yksipuolisia raaka-aineita. Tämä ei edellisvuoden kokemusten perusteella kuitenkaan lannista oppilaita.

– Oppilaat tykkäsivät, tarttuivat innokkaasti haasteeseen ja todella pistivät hienot ideat lentelemään, Helsingin Vesalan peruskoulun kotitalousopettaja Marja Väärälä kertoo.

Teemaa alustetaan kotitaloustunneilla myös ruokahävikkiin liittyvällä faktatiedolla.

– Aluksi oppilaat miettivät, että voi ei, tehdään jostain roskiskamasta ruokaa, mutta kun asiaa oli käsitelty paremmin, niin tajusivat pointin, Väärälä kuvailee oppilaiden reaktioita.

Ennätysmäärä osallistujia

Hävikki-battle järjestettiin ensimmäisen kerran vuosi sitten, jolloin suosio yllätti haasteen järjestäjät täysin. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut vielä suurempi määrä kouluja, kaikkiaan reilu 400 valinnaisen kotitalouden ryhmää ja yli 6 000 oppilasta.

– Halukkaita osallistujia olisi ollut enemmänkin, mutta kaupoissa syntyvää hävikkiä ei riitä kaikille luokille kaikilla paikkakunnilla, Elina Ovaskainen kertoo. Hävikki-battlen voi toteuttaa missä tahansa koulussa myös kotitalousluokasta löytyvillä raaka-aineilla.

S-ryhmän kaupat osallistuvat Hävikki-battleen tarjoamalla kouluille hävikkielintarvikkeet.

– Hävikki-battlen avulla iso joukko nuoria saa tietoa hävikin hyödyntämisestä ja vinkkejä sen vähentämiseen. Kisa onkin hyvä keino edistää hävikkitalkoita ja lisätä ruoan arvostusta, vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Hävikki-battlen järjestää Motiva Oy yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Kampanjaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Kuva: Yhteishyvä

Mitä mieltä sinä olet?