Vieraskynä: Laita hyvä kiertoon! 0

Suomalaiset ovat tottuneita kierrättäjiä, ja suurin osa meistä lajittelee omat jätteensä. Yli 60 prosenttia kaikista pakkauksista päätyy kiertoon, eikä kaatopaikalle toimiteta enää lainkaan orgaanista tai biohajoavaa jätettä. Lajittelusta on tullut luonteva osa arkipäivää.

Valtakunnalliseen Rinki-ekopisteverkostoon on kätevää palauttaa kotitalouksien käytetyt kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset. Tällä hetkellä Rinki-ekopisteitä on jo 1850, ja niistä noin 550 pisteessä kerätään muovipakkauksia. Lasi-, metalli- ja kartonkipakkausten keräyksellä on Suomessa pitkät perinteet. Muovipakkauksia meillä on kerätty vuodesta 2016, ja muovipakkausten lajittelu on yleistynyt kovaa vauhtia. Keräyspisteiden verkosto kattaa koko Suomen, Hangosta Utsjoelle.

Lajittelun on oltava vaivatonta ja helppoa. Tämän vuoksi Rinki-ekopisteet on pyritty sijoittamaan paikkoihin, joissa ihmiset luontaisesti liikkuvat. Pisteiden sijoittamisessa on tehty erittäin hyvää yhteistyötä kauppojen kanssa, ja yli 400 S-ryhmän liikkeen yhteydessä on jo Rinki-ekopiste. Näin kauppa palvelee asiakkaitaan monipuolisesti – samalla kun ostat pakkauksia, voit palauttaa käytetyt pakkauksesi Rinki-pisteelle. Hyvä laitetaan kiertämään.

Pakkausten lajittelu on helppoa, kun muistaa kahden kohdan nyrkkisäännön: jos sinulla on pakkaus ja jos se on lasia, muovia, metallia tai kartonkia, voit palauttaa sen Rinki-ekopisteeseen. Tänä syksynä Ringillä on käynnissä kampanja, jossa pakkauskierrätyksestä kertomisen lisäksi kannustetaan jokaista pitämään huolta ekopisteiden siisteydestä. Kampanjaan ja esimerkiksi tarkempiin lajitteluohjeisiin voit tutustua osoitteessa rinkiin.fi.

Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, minkälaisia pakkauksia ostaa sekä huolehtia siitä, että käytetyt pakkaukset päätyvät takaisin kiertoon. Lajittelun avulla materiaali saadaan uuteen käyttöön ja käytetystä syntyy uutta.

infokuva

Teksti: Juha-Heikki Tanskanen, toimitusjohtaja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Kuva: RINKI Oy

Mitä mieltä sinä olet?