Turvallisia leluja pukinkonttiin 0

Tervetuloa turvallisille leluostoksille Prismaan!

Joulun toivelahjat löydät Prisman lelukuvastosta: nappaa sieltä parhaat ideat joulupukin konttiin.

Lelujen tuoteturvallisuus nousee esiin aina joulun alla, sillä joulu on lelumyynnin ehdotonta sesonkia.

Lelujen tuoteturvallisuutta valvotaan monin erilaisin testein. Leluja testataan muun muassa isku-, veto-, vääntö- ja palotestein.

Alle kolmevuotiaille tarkoitetuissa leluissa ei saa olla irtoavia pieniä irto-osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Leluissa ei myöskään saa olla teräviä kulmia.

Lelut, jotka eivät sovellu alle kolmivuotiaille, tulee lain mukaan merkitä selkeästi.

Vastuu valmistajalla

Lelun valmistusmaassa tavarantoimittaja tai valmistaja teettää lelutestit akkreditoidussa eli puolueettomassa ja hyväksytyssä testauslaboratoriossa.

S-ryhmän marketeille leluja toimittava taho on velvollinen noudattamaan EU- ja kansallista lainsäädäntöä.

Lelujen lainsäädäntöä seurataan S-ryhmän leluhankinnassa tiiviisti, ja muutoksista ja päivityksistä tiedotetaan oman maahantuonnin tavarantoimittajia.

Merkkilelutoimittajat vastaavat omien lelujensa turvallisuudesta. Leluvalikoimia rakentaessamme luotamme tunnettuihin leluvalmistajiin, joiden tuotteiden turvallisuuteen voimme luottaa.

Omalla merkillä tiukka seula

Valmistutamme leluja myös omalle Ciraf-merkillemme. Itse maahantuomiemme lelujen turvallisuuden takaamiseksi tarkastamme lelujen varoitusmerkinnät ja mahdolliset käyttöohjeet aina varastoon saapumisen yhteydessä. Varoitusmerkinnät tulee kiinnittää sellaiseen paikkaan, että kuluttaja pystyy havaitsemaan ne hyvin ostopäätöstä tehdessään. Ne voivat sijaita lelussa, myyntipakkauksessa tai käyttöohjeessa.

Varoitusmerkinnät pitää aina olla sekä suomeksi että ruotsiksi.

Leluissa pitää olla myös käyttötavaroiden tuoteturvallisuuteen liittyvä CE-merkintä. CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää EU:n voimassa olevat lelusäädökset.

Viranomaisilla tärkeä rooli

Viranomaiset ympäri Eurooppaa tekevät pistokokeita leluturvallisuuden varmistamiseksi. Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testauttaa lelujen turvallisuutta ympäri vuoden.

Asiakkaana voit siis luottaa siihen, että kaikki Prismoissa ja S-marketeissa myytävät lelut on testattu vaadittujen määräysten mukaisesti ja että ne ovat turvallisia leikkiä.

infokuva

Teksti: Marju Ström, hankintapäällikkö, S-ryhmän vähittäiskauppa
Twitter: @marjustrom
Kuva: Thinkstock

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran 26.11.2014 ja päivitetty 22.11.2018.

 

Mitä mieltä sinä olet?