Kierrätys on kuluttajan tärkein keino kestävään muovin käyttöön 0

Mielikuva Suomesta kierrätyksen mallimaana elää vahvana. Muovipakkauksista kuitenkin alle kolmannes päätyy kierrätykseen. Muihin EU-maihin verrattuna Suomella on kirittävää muovin kierrättäjänä. Muovinkulutuksen ennustetaan maailmassa edelleen kasvavan, joten kierrätys nousee avainasemaan. Jokainen voi tehdä osansa.

Me S-ryhmässä pyrimme omalta osaltamme minimoimaan muovin käyttöä ja erityisesti edistämään kiertotaloutta ja muovin uudelleenkäyttöä. Toivomme kierrätystrendin Suomessa kasvavan. Kansainvälisestikin on nähtävissä, että turhan muovin vähentämiseen ja muovien uudelleenkäyttöön sitoudutaan yhä vahvemmin, kertoo suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen S-ryhmän vähittäiskaupasta.

S-ryhmä lähti hiljattain mukaan Ellen MacArthur Foundationin ja YK:n käynnistämään The New Plastics Economy Global Commitment -sitoumukseen. Sen tavoitteena on vähentää turhan muovin käyttöä, kehittää uudelleenkäytettäviä pakkauksia ja tehostaa kierrätystä.

Samaa tavoittelee S-ryhmän oma muovilinjaus, jonka tarkastelu auttaa myös asiakkaita kiinnittämään huomiota omiin muovin käyttötapoihin.

Varmista, voiko pakkauksen kierrättää

Ruokakaupassa käydessä kassilla on väliä ja tarjolla onkin monenlaista vaihtoehtoa. Muovikassien vaihtoehtojen suosio on kasvussa. S-ryhmän muovikasseissa hyödynnetään myös kierrätysmuovia, joten senkään muovia ei tuoteta varta vasten.

S-ryhmän omien merkkien, kuten Rainbow ja Kotimaista, pakkaukset ovat kierrätettäviä vuoteen 2022 mennessä ja moni on jo nyt. Tuotevalinnalla voi siis myös vaikuttaa. Kun pakkausmateriaali on täysin kierrätettävää, se voidaan hyödyntää edelleen uusien pakkauksien tai tuotteiden raaka-aineena.

Kaupassa kierrätyksen kannalta iso rooli on myös logistiikassa käytettävissä pakkauksilla. S-ryhmässä hedelmä- ja vihannespuolen kuljetuslaatikoita onkin vaihdettu entistä enemmän kestäviin kuljetuspakkauksiin, joita voi käyttää kerta toisensa jälkeen.

Tärkein muoviteko, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä, on muovin kierrätys. Tiesitkö, että Suomen 615 Rinki-muovinkeräyspisteestä yli kolmasosa eli 237 sijaitsee S-ryhmän ruokakaupan pihalla? Pakkausmuovi on siis helppo tiputtaa kierrätyspisteeseen ostosreissun yhteydessä.

Haluamme osaltamme auttaa kierrätyksessä myös jakamalla tietoa esimerkiksi jätteiden lajittelusta. Kannattaa kurkistaa Yhteishyvän sivuille, sieltä löytyy kattava paketti kierrätysvinkkejä, vinkkaa vastuullisuusasiantuntija Anni Loukaskorpi S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Myös Ylen I love muovi -kampanjasivustolle on kerätty vinkkejä helpottamaan arjen muovinkierrätystä. Erityisesti kotitalouksille suunnatulla Ylen kampanjalla halutaan huhtikuun ajan avata muovin lajittelun tilannetta Suomessa ja innostaa muovinkierrätykseen.

 

Kuva: Laura Vesa

Mitä mieltä sinä olet?