Vieraskynä: Kalaverkoista sangoiksi 0

Ämpäreistä lahjoitus Itämeren hyväksi
S-ryhmä ja Orthex lahjoittavat jokaisesta myydystä ämpäristä 0,25 € WWF:n työlle Itämeren suojelemiseksi. Vanhoista kalaverkoista tehtyjä ämpäreitä
myydään kaikissa Prismoissa ja Kodin Terroissa. Tuotteita on rajoitettu erä. 

Mitä mieltä muovista pitäisi olla? Helposti negatiiviseksi mielletty aihe on monisyinen: Muovi meressä on ongelma, mutta kevyenä materiaalina muovi vähentää pitkien kuljetusten ympäristöpäästöjä. Kestävyytensä ansiosta muovi on vastuullinen materiaali käyttötuotteelle.

Kun puhutaan muovista, ihmisten mieliin nousee kuvia valtavista muoviroskalautoista merissä sekä rannikoilla. Suuri osa valtamerten muoviroskalautoista syntyy kehittymättömän jätehuollon seurauksena, kun roskat valuvat maalta meriin. Merelläkin tapahtuu roskaamista: Euroopan rannikoilta kerätystä roskasta 17 % on vanhoja kalaverkkoja.

Vielä ei ole käytössä tarpeeksi kustannustehokasta ja toimivaa teknologiaa roskien keräämiseksi, joten ennaltaehkäisy on tärkeä ratkaisu muoviongelman hoitamiseen.

Mitä jos pystyisimme vähentämään meriin päätyvää muoviroskaa?

Kuulin kalaverkoista valmistetusta kierrätysmuovista ja lähdin Tanskaan tutustumaan innovaatioon. Kalaverkkokasoja katsellessani innostuin nähdessäni mahdollisuuden vaikuttaa todelliseen ympäristöongelmaan. Nyt valmistamme kierrätetyistä kalaverkoista ämpäreitä, koska niitä myydään huomattavia määriä ja siten saamme aikaan enemmän positiivisia ympäristövaikutuksia.

Kalaverkkosanko sekä ennaltaehkäisee merten saastumisongelmaa että vähentää uuden tuotteen hiilijalanjälkeä jopa noin 80 % verrattuna neitseellisestä raaka-aineesta valmistettuun tuotteeseen. Muoviset ämpärit on tehty kestämään. Tuotteiden pitkäikäisyys tekee niistä vastuullisia käyttää.

Suomessa on toimiva jätehuolto eikä sen puutteiden vuoksi muovia päädy meriin. Täällä tärkeintä on saada muovi kiertämään. Kuluttajapakkausmuovia on kerätty vuodesta 2016. Ensin muovia pystyi viemään keräyspisteisiin kauppojen pihoille, mutta melko pian keräyslaatikot löysivät tiensä taloyhtiöiden roskakatoksiin.

Yksittäisiä tempauksia lukuun ottamatta kuluttajat eivät kuitenkaan voi tällä hetkellä Suomessa kierrättää kovamuovisia tuotteita, kuten ämpäreitä, erilaisia rasioita tai kukkaruukkuja. Seuraava askel muovin kestävään käyttöön on saada myös kovamuoviset tuotteet kiertämään eteenpäin materiaalina.

infokuva

Teksti: Alexander Rosenlew, toimitusjohtaja, Orthex Group
Kuva: Orthex Group

Mitä mieltä sinä olet?