Kaikkien aikojen grillikesä? 0

Grilliruokaa

Poikkeuksellisen aikainen kevät sekä kotona vietetyn ajan lisääntyminen ennakoivat muutoksia myös kesän ruokatottumuksiin – onko luvassa kenties kaikkien aikojen grillikesä? Tänä kesänä ei grillata vain lomilla ja viikonloppuisin, vaan herkut tirisevät ritilöillä myös arkisin. Grilliruoan trendeissä nousevat esiin viime vuosien kansainvälisen ruokakulttuurin ohella entistä vahvemmin kotimaiset raaka-aineet sekä paikallisuus. Erityisesti kotimainen kala ja erilaiset kasvikset päätyvät entistä useammin grilliin. Tulevan kesän ehdoton grillaustrendi on myös kotigrillaajien luovuus: grilleihin laitetaan rohkeasti entistä monipuolisimmin grillattavaa aina hedelmistä salaatteihin sekä pitsoihin. Kotigrillaajat ovatkin oivaltaneet grillin olevan monipuolinen ruuanvalmistuksen väline, jolla valmistuu koko menu alkuruuasta jälkiruokaan.

Grilliruokaa tästä maasta

Suomalaisen ruoan arvostus on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, ja tämä näkyy osaltaan myös grillituotteiden valinnassa. Yhä useammin lautaselle päätyy esimerkiksi kotimaista kalaa, lihaa, kanaa ja satokauden kasviksia. S-ryhmän ruokakaupoissa kasvaneeseen kysyntään on pyritty vastaamaan muun muassa Kotimaista-merkin grillituotevalikoiman laajentamisella. Kauden uutuuksia ovat esimerkiksi Kotimaista nyhtöpossu, grilliribsit ja raakamakkarat. Kasviksista grilliin valitaan rohkeasti myös ei niin perinteisiä grillattavia, kuten kotimaista kukkakaalia, raparperia, erilaisia tomaatteja ja munakoisoa.

Kotimaisuuden lisäksi vahvasti kasvava trendi niin kulutuksessa kuin myös grillauksessa on paikallisuus ja lähiruoka. Grillattavaksi halutaan kasviksia lähipellolta, kotimaista järvikalaa sekä palan painikkeeksi paikallisen pienpanimon juomia tai lähiseudulla valmistettuja alkoholittomia juomia. Tähän on osuuskaupoissa vastattu mm. hankkimalla paikallisia tuotteita valikoimiin. Myös artesaanituotteet, kuten paikallisten tuottajien kanssa yhteistyöllä loihditut raakamakkarat, löytävät tiensä yhä useamman grillaajan ritilöille. Tällainen on esimerkiksi Helsingin makkaratehtaan Raaka kaksikko, joka on myynnissä vain S-ruokakaupoissa.

Arkigrillaus on täällä

Grillaamisesta on tullut entistä monipuolisempaa, ja viikonloppujen sekä lomien ohella grillit laitetaan tulille yhä useammin kotona keskellä arkiviikkoa. Street food -ruoka ja burgerit jatkavat edelleen suosiotaan ja tarjoavat erinomaisia ruokaratkaisuja arjen grillaukseen. Amerikan makujen ohella nousee nyt myös aasialainen makumaailma, etenkin Japani ja Korea. Burgereita haastamaan lähtee esimerkiksi Vaasan uutuus Bao Bun, eli aasialainen höyrytettävä sämpylä, jonka täytteeksi sopii niin liha, kala kuin kasvikset. Esimerkiksi Kotimaista nyhtöpossusta, suikaloidusta kaalista, tuoreesta korianterista ja makeasta chilikastikkeesta valmistuu oiva täyte Bao Buneihin. Aasian makuja saakin grilliruokiin helposti erilaisten kuivamausteiden ja maustekastikkeiden, kuten sriracha-chilikastikkeen, avulla. Aasilaisesta keittiöstä tuttu makean ja tulisen liitto tuleekin olemaan yksi kuumimmista maustamistrendeistä tänä kesänä. Vegetuotteiden osalta arkigrillauksen kannalta mielenkiintoisimmat uutuudet ovat puolestaan kotimaiset Pouttu Muu -tuotesarjan Kasvigrillimakkarat sekä Pouttu Muu Kasvigrilletti, jotka maistuvat varmasti myös vannoutuneelle lihansyöjälle.

valikoimapäälliköt Mikko Kovalainen ja Satu Niemenpää, S-ryhmän vähittäiskauppa

Kuva: Yhteishyvä

  • Yleinen käyttäjänimi ( 483 kirjoitusta)

    Patarumpu on yleinen käyttäjänimi, jonka alla kirjoittavat useat S-ryhmän päivittäistavarakaupan asiantuntijat. Kirjoittajien allekijoitukset näkyvät jokaisen kirjoituksen lopussa.

Mitä mieltä sinä olet?